De la SMED la SWEB

Azi am citit un articol interesant, despre SWEB! 😉

SWEB este acronimul de la Single-Week Exchange of Business, o adaptare a SMED în aceste condiții de criză creată de vestitul COVID-19.


SMED, în varianta propusă de Shingo, pare să fie o metodă aplicabilă doar în anumite tipuri de industrie. A apărut în industria auto, se folosește în cazul echipamentelor complexe, scumpe, cu productivitate mare, a căror oprire și repornire implică pierderi mari. Poate ați văzut sau v-ați confruntat cu situații în care trecerea de la prelucrarea unui tip de piese la prelucrarea altuia, la un anumit post de lucru, implică ore sau chiar zile (mai multe schimburi) de lucru, pentru a seta, regla și măsura parametrii de lucru, înainte de a autoriza trecerea la un lot nou de produse.

De aceea, la cursuri, această metodă este de cele mai multe ori respinsă, fiind considerată complet neaplicabilă, mai ales dacă participanții au alte experiențe profesionale sau vin din zona serviciilor.

Totuși, dacă nu ne legăm neapărat de metodele tehnice și organizatorice propuse de Shigeo Shingo, ci doar de principiul pe care se bazează SMED (trecerea rapidă de la ceva la altceva – fie că acest ceva este un produs, o activitate, un proces sau o regulă de lucru), atunci este evident că SMED se poate adapta pentru a fi aplicată în orice domeniu, inclusiv la schimbarea rapidă (într-o săptămînă) a unei afaceri, pentru a fi adaptată la noile cerințe și condiții de piață.

În articolul meu despre SMED, am dat niște exemple despre cum poate fi utilizat acest instrument în domenii care nu au legătură cu producția.

Anul trecut, la unul din magazinele la care am avut cursuri, o echipă mi-a făcut surpriza de a aplica principiile SMED pentru reorganizarea rapidă a spațiului de prezentare, la trecerea de la organizarea uzuală la cea de prezentare a produselor specifice unei anumite oferte. În loc de cîteva ore, au realizat schimbarea în pauza de masă din timpul cursului (în mai puțin de 30 de minute), pentru a-i deranja cît mai puțin pe clienții veniți la cumpărături și pentru a evita orele suplimentare, în afara programului în care magazinul era deschis.

Deci, ce ziceți de SMED? Este utilă în activitatea voastră – profesională sau personală? Aștept exemple!

Lasă un comentariu